Everyday Science MCQs

Everyday Science Multiple Choice Questions (MCQs) Page-1. These general science MCQs are from basics of science (Physics, Chemistry, Biology, geology, and environmental science). Find answers to the questions at the bottom of the page.

1. On 11 February 2016 The LIGO Scientific Collaboration announced the detection of
(A) electromagnetic waves
(B) seismic waves
(C) gravitational waves
(D) radio waves

2. The SI unit of charge is
(A) Ampere
(B) Coulomb
(C) Ohm
(D) Volt

3. Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths.
(A) shorter
(B) shortest
(C) longer
(D) longest

4. Long-sight defect could be corrected by using __________ lens.
(A) concave
(B) convex
(C) diverging
(D) none of these

5. Deficiency of Vitamin-A results in
(A) night blindness
(B) rickets
(C) scurvy
(D) hair fall

6. For a fixed mass of gas at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will
(A) also decrease
(B) increase
(C) remains constant
(D) none of these

7. The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
(A) 60
(B) 120
(C) 180
(D) 240

8. The density of water is
(A) 1 g/cm3
(B) 1.5 g/cm3
(C) 2 g/cm3
(D) none of these

9. Radioactivity was discovered by
(A) Kelvin
(B) Thomson
(C) Rutherford
(D) Bacquerel

10. A device which converts chemical energy into electrical energy is called
(A) motor
(B) generator
(C) moving-coil meter
(D) battery

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQS
1. C
2. B
3. A
4. B
5. A
6. B
7. B
8. A
9. D
10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *