CSS | SOLVED MCQs of CURRENT AFFAIRS 1988-2017 | UPDATED

CSS-1988

1.1988 noble peace prize has been awarded to:

a.Diego Cordovez

b.Anwar Sadat

c.United Nations

2.Dan Quayle is:

a.Mexican footballer

b.American Politician

 

c.Prime Minister of Brazil

3.Gen. Augusto Pinochet is:

a.Leader of Contrast in Nicaragua

b.Military Dictator of el-Salvador

c.President of Chile

4.Robert Mugabe is:

a.President of Zimbabwe

b.President of Kenya

c.Prime Minister of Angola

5.Sakharov is:

a.Anti-Soviet Polish Leader

b.Secretary General of the Hungarian Communist Party

c.Soviet Nuclear Scientist

6.The last day of the Quaid-e-Azam was written by:

a.M. A. H. Isphani

b.Fatima Jinnah

c.Col. Illahi Bukhsh (probably, iam not sure)

7.The new Olympic Champion in Hockey is:

a.Australia

b.West Germany

c.England (during the year 1988)

8.The process of European integration is scheduled to be completed by:

a.1990

b.1992

c.1994

(Do you have any idea about that? Wild guess is option c)

9.The Bofors Scandal occurred in:

a.Italy

b.India

c.Japan

10.The Black Sea and the Mediterranean are connected by:

a.Shattal Arab

b.Dardanelles

c.Strait of Gibraltar

PPSC Headmaster Past Paper solved-2015(Ist Time)

PPSC Headmaster Past Paper

1 classroom mangmnt is main responsibility of
A teacher
B head teacher
C ?
D?
Ans A
2 curriculum implementaiton?
A teacher
B principal
C EDO
D
Ans
3 school administration is best judged by
A teacher-principl relation
B teacher-student relation
C learning outcomes
D beautiful builiding
Ans learning outcomes
4 charter act was
Ansr 1813
5 values are nearly equals in
A Realism
B idealism
C perennialism
D existantialiam
6 scientific society
Ans 1864
7which is not psychomotor skill
Ans creating ideas
8 aims are
Ans at national level
9 unesco conference held in Karachi on
A 1960
B 1965
C1970
D
Jwab ka pta ni
10 three 3Rs are
A reading writing listening
B reading writing arithematics
C reading listening speaking
D wo b kuch aisa th
11 best method for learning
A lecture mthd
B interactive
C d ka pta ni
12 grants from govt and expnditure are written in
A cash book
B budget register
C contingent registr
D aquintence regstr
13 ontology is related
Ans reality
14 when what how etc related with
Ans educational psychology
15 capabilities and intellect is concerned with
A personality
B cognition
C behaviour
D
15 pursuit of wisdom and truth
Ans philosophy
16 spread authority in organization
Ans decentrelization
17 x y theaories presented by
Ans Mcgregore
18 in democratic approach
Ans sharing of ideas
19 learner is more active in
A project mthd
B lecture mthd
C inquiry mthd
D not related yad b ni
20 emphasis on permanency is in
Ans perennialism
31 commission 1959 presided by
Ans SM Sharif
32 CAI stand for
Ans computer assisted instructions
33 DDO
Ans drawing and disbursing officer
34 school record management is the main responsibility of
A clerk
B headmaster
Cd not related
35 most popular mthd in teachers is
A lecture mthd
B text book reading mthd
C recitation mthd
D Qs Ans mthd
36 higher secondary school range is
A 1-12
B 6-12
C 9-12
D 11-12
37 kindergarten concept by
Ans frobel
38 indian education commission
Ans i think 1882
39 lesson plan checking is main responsibilty of
A principal
B Dy DEO
C district teacher educator
D EDO
40 teacher training is focusses by
A muslim
B english
C greeks
D yad ni i tick on english
o Table of specification kea hy?
Types of test?
formula to determine I.q
Final product of measurement is
A) Result
B) score
C) Data
D) Information
Who said curriculum is plan for learning?
Micro teaching is ?skill answer

PPSC Headmaster Past Paper solved-2015(2nd Time)

 PPSC Headmaster 2nd time PAPER 2016

1. teacher state and perform in (demonstration method)
2. motivation in which done something for own sake. (intrinsic)
3. john Dewey thoughts reflect in (learner centered curriculum)
4. who is not curriculum practitioner. (curriculum expert)
5. islamic and non governmental (dar ul uloom deoband)
6. supervision characterized as: (improvement of learning)
7. final approval of curriculum (ministry of education)
8. inspection concept started (england)
9. determining good or bad of something (axiology)
10. head treat strictly in (theory x)
11. profession is (job)
12. shah wali ullah philosophy (realism)
13. individual living in society (existentialism)
14. effective leadership is due to traits,and behaviour of leader (trait theory)
15. which method make educational psychology a science (experimental)
16. education objectives derived from ( society)
17. socratic method (dialectic method) but doubted.
18. acquittance rol (salary disbursement)
19. national curriculum is(intended)
20. route learning is demerit of (subject centered curriculum)
21. projecter which project the image on transparent screen ( film) doubted
22. this question was about school curriculum. forgotten
23. Dy. DEO works on ( tehsil level)
24. norm reference test (individual)
25. Hilda tiba definition of curriculum.
26. projective techniques measure (personality)
27. real mentoring in school on the base of relations. (social) doubted
28. father of modern management theory (fayol)
29. articles purchased (contingent register)
30. adaptations of piageten theory (assimilation and accommodation)
31. separate state for muslims on bases of ( religion and culture)
32. jamia milia medium of instruction (urdu)
33. successful working of school depend (suitable time table)
34. 1st educational conference presided by (fazal ur Rehman)
35. crow n crow definition of education.
36. al ghazali study (philosophy) for quest.
37. process of education (birth to death)
38. scientific and technical knowledge obtained from (experimental and observation)
39. practical aspect of philosophy(learning)
40. Rousseau statement about his philosophy naturalism.
41. dewey statement about experience.
42. levels of education in Pakistan ( 5)
43. teacher ask questions in class ( to make attentive)
44. ful flegged education institutions are established in universities to improve (research)
45. literal meaning of curriculum (path)
46. cognition referred to. (thinking)
47. experiment data is collected for: is tarha ka question tha.
48. education is to think, to : (behave)
49. attention is (mental activity)
50. modern supervision in its broader sense. (leadership)
51. transition of culture due to (school)
52. charter act medium (english)
53. computer education first introduced in Pakistan (1992 policy)
54. KG school by (froebel)
55. curriculum should be improved for (emerging new knowledge) doubted
56. outline of topics (syllabus)
57. teacher efforts are less in (subject centered curriculum)
58. pedagogy (teaching metho…
[5:34 AM, 10/31/2018] +92 302 9004516: . seek problem during process is ( formative evaluation)
71. POSDCORB, P is (planning)
72. blue print includes experiences for (learner)
73. axiology deals with (values)
74. no system is good without teachers, (1959 commission)
75. drama at school level ignore sometimes. I select (refreshments and enjoyment) but later feel is it (do make rehearsals)
76. teaching at elementary level ( activity based)
77. students respect teachers due to ( personal integrity of teacher)
78. which philosophy answer this question, how can we communicate with others without personal contradictions. (axiology) doubted
79. evaluation is (value judgement of student’s learning)
80. which is not data collector ( observation)
81. socio situational theory ( bandura)
82. knowledge from Allah (revelation)
83. in classroom we observe (objectives)
84. PEC ( punjab education commission)
85. when head direct teachers to do something (leadership)
86. graph with value changes (pie) doubted
87. SOLO phases (5)
88. desirable modes of behaviour of society (morals) doubted
89. analysis,synthesis and evaluative measures of student through( essay)
90. facial expressions, body language (non verbal)
91. concept of free educatio ( karl marx) doubted
92. research start from ( problem)
93. drawing and implementation of curricula, draw concept from (culture or nation)
94. heart of management (planning)
95. communication without words ( non verbal)
96. goals are based on selection of ( ans forgotten)
97. curriculum with minimum books ( integrated curriculum)
98. project, role play, experiment, lab methods r ( doing methods)
99. ibn e khaldun was against ( question answer method)
100. not a good data collector (observation)

FPSC Assistant Director FIA Past Paper 1

FPSC Assistant Director Past Papers Page-1. The following questions are from past Assistant Director Tests for the jobs in FIA, IB or Federal Government Organization (BS-17) taken by Federal Public Service Commission. Find answers to the questions at the bottom of the page.

 

 

Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.

  1. IMMINENT
    (A) famous
    (B) unknown
    (C) about to happen
    (D) to criticize
  2. CAPRICIOUS
    (A) shaky
    (B) permanent
    (C) rude
    (D) expensive

Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

  1. ERUDITE
    (A) learned
    (B) uneducated
    (C) hungry
    (D) to eat a lot of food
  2. BANEFUL
    (A) horrible
    (B) harmful
    (C) evil
    (D) virtue

Which from the following underlined word(s) is/are incorrect?

(A) A
(B) B
(C) C
(D) D

(A) A
(B) B
(C) C
(D) D

(A) A
(B) B
(C) C
(D) D

(A) A
(B) B
(C) C
(D) D

  1. The train went slower and slower until it stopped
    (A) altogether
    (B) all together
    (C) already
    (D) all ready
  2. __________ about future market movements should be based on scientific study.
    (A) Reference
    (B) Inference
    (C) Conference
    (D) Deference

ANSWERS: FPSC ASSISTANT DIRECTOR PAST PAPER
1(C) 2(A) 3(B) 4(D) 5(C)
6(C) 7(D) 8(A) 9(A) 10(B)

PPSC 100 Marks MCQs Sample Paper 1

PPSC Excise Inspector Past Paper

1. Electric current is measured by
(a) Voltmeter (b) Anemometer (c) Commutator (d) Ammeter
2. The hardest substance available on earth is
(a) Platinum (b) Diamond (c) Quartz (d) gold
3. With which game is the Agha Khan Cup associated?
(a) Football (b) Badminton (c) Basketball (d) Hockey
4. The monetary unit of Bangladesh is
(1) Rupee(2) Takka (3) Rupiah (4) Dollar
5. The Abbreviation NAEP stands for
(a) National Atomic Energy Planning
(b) National Adult education Programme
(c) National Authority on Engineering Projects
(d) Nuclear and Atomic Energy Project
6. The solar eclipse occurs when
(a) the sun comes in between the moon and the earth
(b) the earth comes in the between the sun and the moon
(c) the moon comes in between the sun and the earth
(d) None of these
7. The Red Fort of Delhi was built by
(a) Akbar (b) Shahjehan (c) Jahangir (d) Sher Shah
8. When did Vasco-da-Gama come to India
(a) 1492 (b) 1498 (c) 1398 (d) 1542
9. Who invented the telephone?
(a) Thomas Alva Edison
(b) Galileo
(c) Alexander Graham Bell
(d) G. Marconi
10. Albert Einsten was a famous
(a) Physician (b) Chemist (c) Physicist (d) Biologist